Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

в България

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори
Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката.

Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база и сме свидетели на реално обедняване на домакинствата.

Изводите са в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от ръста на потребителските цени.

Увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни тази година, а тепърва ни очакват прогнози за още по-високи цени през студените месеци на храни, горива и битови сметки:

„Страх ме е да прекарам зимата на студено. От 150 до 170 лева ми е сметката за отоплението, а сега най-малко 30 процента отгоре“, каза жителка на София.

Сред отделните отрасли на икономиката единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията, като проблем остават и големите разлики в заплатите между отделните икономически сектори.

Най-високи са трудовите доходи в IT-сферата – средно 4200 лева месечно възнаграждение, а най-ниски в хотелиерството и ресторантьорството – 1058 лева.

На тримесечна база средната заплата за страната е нараснала със 125 лева – до 1730.

bulpress tv

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе