Интересно: Кога е направено първото „селфи“ и как се е наричало тогава?

в Любопитно

Всичко започва с една снимка в огледалото на Робърт Корнелиъс и прераства в световна мания, превърнала се в израз на човешкия нарцисизъм и не само


Ако си мислите, че селфитата са плод на новите поколения, много грешите. Само десетилетие, след като Жозеф Ниепс успява да направи първата трайна снимка през 1826 или 1827 г., американският фотограф Робърт Корнелиъс обръща обектива към себе си и прави първото селфи историята, още преди то дори да бъде наричано по този начин. Сумати селфита са направени след това и много повече, отколкото си мислите, са от преди 2000 г.

Снимка в огледалото – един от най-удобните начини за правене на селфи.Това е нещо, което очевидно е било известно и на професионалните фотографи от миналото, застанали пред огледалото, за да уловят собствения си облик. Основната причина да използват тази практика обаче не е било желанието да правят снимки на себе си, а да практикуват професията си и да усвоят тънкостите на снимането.

Други ранни селфита се раждат от необходимост Такъв е случаят със снимката на Бъз Олдрин от 1966 г. По време на мисията на „Джемини 12“ астронавтът си прави снимка от космоса на фона на Земята. Всичко започва със снимката на Робърт Корнелиъс, направил първия заснет автопортрет и портрет като цяло на човешко същество. За времето си това е огромен напредък в изкуството и технологиите и очевидно полага основите на една световна тенденция, която след повече от век и половина обхваща масата.

След Корнелиъс десетилетия наред фотографите използват огледала и други гладки повърхности, за да заснемат как се снимат – метод, който преди развитието на технологиите и олекотяването на фотоапаратите, е може би единствен за заснемане на автопортрет. Разглеждайки такива снимки осъзнаваме, че те отключват нарцистичните пориви у човек. Днес се появяват най-различни моди и тенденции сред селфитата. Те са се превърнали не само в плод на нарцистичната човешка природа, но и в инструмент за отправяне на социални послания и провеждане на кампании. Имат своите добри и лоши страни. Едни ги предпочитат пред стандартните снимки, а други ги отричат. Често обвиняваме новите технологии и интернет за тази мания, но историята помни, че явлението съществува по-рано от новите технологии и доста по-рано от интернет.

Източник: blitz.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе