Известните двуслойни чаши на Вершинин, чиято тайна не е разгадана 200 години!

в Любопитно

Преди повече от 200 години крепостният селянин-стъклар Александър Вершинин създаде уникални двуслойни чаши, в които има вмъкнати цели картини – малки модели на пейзажи, направени от камъни, мъх, слама, цветни конци и хартия.


Но досега никой не е разбрал тайната на тяхното производство, за да създава такива двуслойни чаши…

В продължение на много години, специалното възхищение и обърканост на специалистите се дължи на способността на майстора да споява стъклените стени като не гори и не унищожава крехките модели. По това време стъкларите работят без газови горелки, близо до нажежаемите пещи, където материалите се нагряват и разтопяват напълно.

Крепостното семейство Вершинини работи във фабриката повече от век, а неговите представители са майстори от края на XVIII до началото на XX век. Самият Александър Вершинин в началото на XIX век е най-добрият майстор. А през 1807 г. император Александър I му подарява златен часовник за добрата работа.

Вершинин е не само опитен стъклар занаятчия, но е и химик, блестящ художник и дизайнер.

Предлагаме ви да се потопите в очарователния свят на изкуството и да видите някои двуслойни чаши и гарафи на майстор Вершинин. Истински виртуоз на занаята!

Александър Вершинин изпълнявал поръчки за кралското семейство: сервизи, бокали, декорирани с елементи за войната от 1812 г., чаши, кани и гарафи с княжески гербове.

Но най-вече този майстор става известен с уникалните си чаши, които в днешно време се наричат ​​“Вершинински“.

На стените на тази чаша е изобразен цял пейзаж от парка на имението на Бахчетиев. Кавалерите се разхождат с дамите, деца играят наблизо, патици и гъски плуват в езерото, птици са накацали на клоните на дърветата. Пълна идилия.

Изглежда, че не е нищо особено, но невероятното е, че цялата композиция е направена от слама, тънки клонки, мъх, хартия и е в стъклото. В същото време, каква технология използва магьосникът стъклар по време на работата, все още не е известно! Но за съжаление вече не можем да се възхищаваме на тази уникална чаша. През август 1996 г. този шедьовър е откраднат от музея и все още не е намерен.

А тези произведения са в частни колекции в Съединените щати.

Колко от тези шедьоври са оцелели до днес със сигурност не е известно. Някои от тях се намират в лични колекции и само от време на време „се появяват“ в търгове, а само осем чаши се съхраняват в музеите. Удивително великолепие! Интериорът не се повтаря на нито една от тях.

В Кусково има две двуслойни чаши, направени по същата техника, но художественото им качество е забележимо по-ниско.

Вероятно те са били изпълнявани от ученици на Вершинин. По време на живота или след смъртта на Вершинин никой не може да пресъздаде такива чаши. Ето защо те струват изключително скъпо.

Тази чаша на Вершинин е просто брилянтна!

Тези две чаши са създадени през 1797 година. Една чаша е синьо стъкло с миниатюрна живопис със злато и сребро с надпис „Ловец стреля по птици“ и се отнася за ръката на Вершинин, а другата е работа на негов ученик.

Александър Вершинин създаде двойни стъклени чаши, за които днес мечтаят най-големите музеи в света.

Технологията за производство на тези чаши от дълго време е пълна мистерия. Но по-късно, когато изследователите изучават една такава чаша с малък отчупен край, се установява, че тя има двойни стени, а материалите за пейзажа не са поставени в стъклото, а между стените.

Но остава пълна мистерия и експертите са във възхищение и недоумение как майсторът е създал своите модели в стъклото, защото чашите са напълно прозрачни и няма следи от лепило върху тях.

И също така как Вершинин е успял да вкара една чаша в друга, така че картината да не се размести? И накрая, как запечатва стените на чашите отгоре без да повреди композицията?

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе