Живовлякът: Билка срещу възпаления, акне, болки в гърлото, за детоксикация

в Здраве

Живовляк – бурен или билка?


Живовлякът има заздравяващо, слабително, противомикробно действие и се използва масово в народната медицина

Живовлякът е тревисто растение, доста разпространено. Може да се види по поляните, в градинките пред блока, в тревните площи. Съществуват около 260 вида, но в България се срещат само около 15. Най-разпространени са теснолистния, широколистния и индийския.

Живовлякът цъфти до края на лятото когато листата са напълно развити, тогава се събира след вдигането на росата. Суши се на сянка в проветриви помещения. Използват се само листата, както в прясно, така и в изсушено състояние.

Листата на живовляка съдържат витамин С, А и К, съдържа много полизахариди, фибри и дъбилни вещества

Използва се и за лечение при възпаление на дихателните пътища, при храносмилателни разстройства. Живовлякът има противовъзпалително и кръвоспиращо действие и се използва при много кожни заболявания и младежки пъпки. Може да се приема като средство за отслабване, може да си правим нискокалорични ястия или да подпомогнем перисталтиката.

От древни времена са познати доста от лечебните свойства на живовляка. Още през XIIв. В Китай билкарите са го продавали като ценна стока

Използва се в медицината, правят се различни настройки, тинктури, чайове, кремове. В народната медицина също се използва много. Използват се пресните листа като компреси, сока от тях. От изсушените листа се правят чайове или запарки.

Семената също са много полезни. Те се използват при захарен диабет, кашлица, безплодие.

Жабуренето с отвара или сок от живовляк укрепва венците, успокоява зъбобола, болките в гърлото.

При ухапване от комари се счукват листата и се намазва мястото.

Живовлякът извлича токсините от организма.

Освен всичко изброено до тук живовлякът е и растение, което има още едно почти непознато въздействие върху биологичното равновесие. Той расте по бедни, каменисти почви, по горски пътеки и пътища, до строежи, там където природата се опитва да възстанови почвата.

Маринета Стоянова

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе