Ето така ще се справите с нощното изпотяване

в Здраве

Нощните изпотявания често са свързани с горещите вълни, които жените могат да получат по време на менопаузата. Има обаче и някои медицински състояния и лекарства, които могат да накарат човек да се поти, докато спи.


Сред тях са туберкулоза, рак на белия дроб, хормонален дисбаланс, хипогликемия, инфекция или странични ефекти на хапчетата против кръвно или антидепресанти.

Ако състоянието не е свързано с прекалено затоплена стая или дебела пижама, обезателно посетете личния си лекар, за да се уверите, че това не е симптом на някое от гореспоменатите заболявания или страничен ефект от лекарства.

Можем да се справим с нощните изпотявания в зависимост от основната причина за проблема.

Контролирането на основните заболявания и нивата на хормоните може да бъде един от начините за спирането им. Вижте в следващата галерия какво още трябва да направите, за да се спасите от изпотяването през нощта.

Идеалната температура в спалнята

Колкото и да ви е студено, не повишавайте температурата във вашата спалня повече от 21 градуса. Отворете прозорец или пуснете вентилатор в стаята, за да се стимулира циркулацията на въздуха. Застоялият въздух и високата температура до голяма степен допринасят за нощните изпотявания.

Оставете кожата си да диша

Носете спално бельо и използвайте завивки, изработени от естествени влакна, които позволяват на кожата ви да диша, докато спите. Памучните пижами и чаршафи не задушават кожата, не причиняват прегряване. От друга страна, разпространените синтетични тъкани могат да причинят нощно изпотяване.

Преборете стреса преди лягане

Преди лягане изпийте чаша успокояващ чай от лайка. Опитайте се да медитирате, като по този начин оставете всички негативни мисли да излязат от ума ви. Напишете на лист какво ви е разстроило през деня, така тези мисли ще излязат и няма да ви притесняват, докато спите. Стресът и лошият сън са от основните причини за нощно изпотяване.

Внимавайте какво ядете за вечеря

Някои храни и напитки естествено повишават телесната температура и могат да причинят нощно изпотяване. Пикантните храни, кофеиновите напитки, продуктите с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, алкохолът често могат да бъдат основен фактор за нощното изпотяване. Според експерти пиенето на студени напитки през целия ден може да помоне за поддържането на телесната ви температура в нормални нива.

Спрете цигарите

При нощни изпотявания на всяка цена спрете цигарите, особено ако състоянието е причинено от горещи вълни, идващи с менопаузата. Прекратяването на вредния навик може да помогне за намаляване на тежестта и честотата на горещите вълни. Ползите обаче не свършват там. Прекратяването на тютюнопушенето спомага и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и голямо разнообразие от ракови заболявания.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе