Едно съкровище на България – Дворецът Евксиноград – замък на брега на морето

в Любопитно

Евксиноград се намира на 8 км северно от град Варна.

Всъщност името на Евксиноград първо е било „Дворец Сандрово“, наречен в чест на младия княз Александър – от умалителното му име на италиански език – Сандро.


Когато Фердинанд идва в България, взима резиденцията под наем от държавата, разширява и облагородява стопанството и тогава на 27 юли 1893 по желание на съпругата му, княгиня Мария-Луиза, името е променено от „Дворец Сандрово“ на „Евксиноград“.

То е съставено от две части: евксейнос или евксинос – от древногръцкото наименование на Черно море (Евксинос понтос), означаващо гостоприемно море и от българската дума град. Тоест преводът на Евксиноград може да бъде както гостоприемен град, така и град на Черно море.

Първото впечатление от Евскиноград е, че това е един огромен парк. Сгради не се виждат. Има ботаническа градина, оранжерии, лозя и аранжирани гледки. Между дърветата и храстите се показва я полянка, я къс море. А всъщност сгради има. Има дворец (като истински) на Александър Батенберг, къща на Фердинанд, хотел от времето на Вълко Червенков (ранния социализъм), вили, бунгала и спортен комплекс построени преди 1989 година.

bulpress tv

Като пътувате от Варна за курортите „Св. св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“, вдясно от магистралата ще видите обикновена бариера. Нищо не подсказва, че зад нея се крие едно от най-големите съкровища на България – Евксиноград. Бившият царски дворец, превърнат впоследствие в представително стопанство за нуждите на държавния апарат, все още носи духа на разточителни приеми, виенски валсове и бални рокли.

Целият комплекс „Евксиноград“ се разпростира върху близо 900 декара земя, собственост на българската държава, и включва основната постройка на двореца, оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба с новозасадени лозя, спортен комплекс, няколко ваканционни вили, бившата резиденция на държавния глава, хотелска и административна част с ресторант, както и няколко постройки, където в миналото са се помещавали царската прислуга и конюшнята. Над 150 души поддържат цялостното стопанство, като 18 от тях са заети само с винарството и лозята.

Другото, с което резиденцията е уникална, е колекцията от редки вина на княз Фердинанд и цар Борис III. Повечето от тях категорично не стават за пиене заради неправилно съхранение, но със сигурност е куриоз да се докоснете до Chateau Margaux от 1898 или Petrus от началото на XX век.

Цялостният царствен ефект на „Евксиноград“ се подсилва още както от изключителните градини пред двореца, така и от един извънредно точен слънчев часовник. Подарък е от самата кралица Виктория на българските монарси в знак на признателност за това, че наши моряци спасили британските си колеги от потънал наблизо кораб.

Изобщо цялото имение е пълно с хиляди предмети и детайли, всеки от които има своя ценност и история. Там можете да прекарате дни в съзерцание на изключителните цветни килими от живи цветя, редки растения или пък колекцията от часовници на цар Борис III.

Там е и Фердинандовата къща. Не знам дали Фердинанд е отсядал в тази къща вместо в двореца, но е факт, че на картата фигурира като „Фердинандова къща”. Сравнително скромна е и орнаментите са от мазилка, вместо от камък.

Но ако тръгнете за там…. вижте!

Източник: pepatabakova.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Pineal Gland-третото око

Pineal Gland-третото око   „Дори след десетилетия и столетия проучвания, човешкият мозък
Отидете горе