Дипломат №1 на Сърбия изригна срещу Борисов

в Свят

Дипломат №1 на Сърбия изригна срещу Борисов


Външният министър на Сърбия Ивица Дачич, който дълги години беше говорител на бившия диктатор Слободан Милошевич, отправи тежки упреци и нападки срещу България и нейния премиер Бойко Борисов.

Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел“.
Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на ЕС била, че Косово не е независимо“. Истината е обаче, че 23 държави от общността вече са признали новата държава, създадена след отделянето й от Сърбия.


„Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза разгневеният Ивица Дачич.

Той беше най-близкият сътрудник и дългогодишен говорител на Милошевич, включително и по време на агресията срещу Босна и Херцеговина и Хърватия, когато бяха извършени най-ужасяващите военни престъпления след Втората световна война, включително и геноцид, често напомнят медиите в Прищина.

Миналата седмица властите във Вашингтон призоваха „Дачич да спре да унищожава американските банкноти, защото тове е престъпление“. Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота „Косово е сръбско“.

Сръбският вицепремиер твърди, че „САЩ подготвят предложение за разрешаване на косовския въпрос, което означавало Белград да спре с лобирането за оттеглянето на признаването на независимостта на Косово, а в замяна властите в Прищина да премахнат митническите такси за сръбските стоки“.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До момента над 100 държави са признали независимостта му, включително и България.
Източник: standartnews.com

Снимка Информационна агенция Булпресс

 

И докато от България народни дипломати правят визита в Сърбия за затопляне на отношенията ни, докато от Народен Събор и „Приятели на Русия и православен свят“ и висши духовници се срещат в Сърбия с патриарх Ириней и договарят да се издигне паметник на Васил Левски в най-посещаваната туристическа дестинация – Калемегдан в Белград където се преплитат българската и сръбската история, там където е създадена първата Българска легия, там където Васил Левски получава прозвището Лъвски когато прави онзи нечовешки скок над ровът на крепостта.

Снимка Информационна агенция Булпресс

Братя Българи, докога ще търпим Борисов да говори от наше име, докога ще търпим?

Снимка Информационна агенция Булпресс

Аз съм християнин и не бих признал Косово и има много други като мен, но Борисов говори от мое име….

Виж още публикации на bultimes

 

Loading...

.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе