Десислава Иванчева с белезници докато престъпници са на свобода!

в България

Десислава Иванчева с белезници докато престъпници са на свобода!


Експерти: Оковаването на Десислава Иванчева е противозаконно!
Бившият зам.-министър на МВР Димитър Бонгалов беше категоричен: Става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”
Оковаването на арестуваната бивша кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иваночева е абсолютно незаконно.
Около това мнение се обединиха експерти и юристи ден, след като във „Фейсбук“ бе разпространено видео, на което се вижда как жената влиза в болница под конвой от служители на „Главна дирекция за изтърпяване на наказанията“, окована с вериги на ръцете и краката.
Кадрите с качването по стълбата на болницита на окованата жена предизвикаха вълна от гняв и възмущение в социалните мрежи.

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта Марин Марковски, който е адвокат на Десислава Иванчева.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи пред БТВ, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги (каквито имаше по тялото на Иванчева), а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.
Бонгалов посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател.


Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”.
Бившият зам.министър на правосъдието подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

Според Марин Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

Във „Фейсбук“ се усилено се обяснява защо оковаването на Десислава Иванчева е незаконно.

На 11. 01. 2006 г. е приета Препоръка Rec/2006 на Комитета на министрите на държавите членки относно Европейски правила за затворите. Съгласно чл. 68. 1 се забранява използуването на вериги и окови. Белезници, усмирителни ризи и др. средства за ограничаване на движението се поставят по изключение – за предотвратяване на бягство по време на преместване или когато всички други мерки за контрол не дават резултат.

Според българския Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), употребата на белезници се допуска и когато това е необходимо при конвоиране при конвоиране.
Останалите помощни средства могат да се използват само когато това е абсолютно необходимо и то ако резултатът не може да бъде постигнат с физическа сила.

От посочените разпоредби следва:

1.Към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство (ЕКПЧОС -чл.3; ППЗИНЗС – чл. 104. – основен принцип).

2.Помощните средства са лимитивно посочени.

3.Винаги се прилагат по изключение и то при определени условия.

4.Окови и вериги не само, че не са част от т. н. „помощни средства“, но и са изрично забранени.

Този, който е разпоредил конвоирането на Иванчева вероятно си дава сметка, че горе посочените условия трябва да са налице. Ако не е така отново българските граждани ще плащаме заради некомпетентност или безотговорност.

„Казусът с белезниците е много интересен и въпросът ще се изследва, ако се подаде иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди или жалба в Страсбург – дали се е налагало точно Иванчева, за която няма данни да е с колосална физическа сила или да владее бойни изкуства, да бъде по този начин показвана на публиката“, смята адвокат Екимджиев.

Бившата кметица ана „Младост“ Десислава Иванчева е в следствения арест на „Д-р Г. М.Димитров“ № 42.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) е специализирана структура към министъра на правосъдието Цецка Цачева. Дирекцията упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби.
Решението за начина на охраняване и конвоиране на Иванчева е на дирекцията, подчинена на министър Цецка Цачева.

Отношението на съдебната охрана към бившата кметица на „Младост“ е изключително жестоко, особено като се има предвид фактът, че тя е вързана с белезници дори леглото в ареста.
Не такова бе поведението на ГДИН например към Гълъбин Боевски, който бе осъден за изключително тежко престъпление – пренасяне на 9 кг кокаин. Присъдата му бе издадена от бразилски съд, но той бе върнат в България и по закон трябваше да я доизкара зад решетките у нас. Боевски обаче никога не бе задържан и демонстративно още в първите дни се разхождаше по моловете, след което изчезна.
Известни са и други примери, когато въпреки огромната опасност, съдебната охрана „изпуска“ престъпници с тежки присъди, някои не само от българския, но и от чужди съдилища, и те също изчезват.

Източник: epicenter.bg
И докато хиляди осъдени се разкарва свобода Иванчева е окована позорно !
ГЕРБ търгуват с индулгенции, а после кажете че мафията не Ви управлява!

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Гледай Европо

Гледай Европо. 15 000 самоубийства за периода на управлението на…
Отидете горе