Десислава Иванчева с белезници докато престъпници са на свобода!

в България

Десислава Иванчева с белезници докато престъпници са на свобода!


Експерти: Оковаването на Десислава Иванчева е противозаконно!
Бившият зам.-министър на МВР Димитър Бонгалов беше категоричен: Става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”
Оковаването на арестуваната бивша кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иваночева е абсолютно незаконно.
Около това мнение се обединиха експерти и юристи ден, след като във „Фейсбук“ бе разпространено видео, на което се вижда как жената влиза в болница под конвой от служители на „Главна дирекция за изтърпяване на наказанията“, окована с вериги на ръцете и краката.
Кадрите с качването по стълбата на болницита на окованата жена предизвикаха вълна от гняв и възмущение в социалните мрежи.

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта Марин Марковски, който е адвокат на Десислава Иванчева.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи пред БТВ, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги (каквито имаше по тялото на Иванчева), а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.
Бонгалов посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател.


Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”.
Бившият зам.министър на правосъдието подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

Според Марин Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

Във „Фейсбук“ се усилено се обяснява защо оковаването на Десислава Иванчева е незаконно.

На 11. 01. 2006 г. е приета Препоръка Rec/2006 на Комитета на министрите на държавите членки относно Европейски правила за затворите. Съгласно чл. 68. 1 се забранява използуването на вериги и окови. Белезници, усмирителни ризи и др. средства за ограничаване на движението се поставят по изключение – за предотвратяване на бягство по време на преместване или когато всички други мерки за контрол не дават резултат.

Според българския Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), употребата на белезници се допуска и когато това е необходимо при конвоиране при конвоиране.
Останалите помощни средства могат да се използват само когато това е абсолютно необходимо и то ако резултатът не може да бъде постигнат с физическа сила.

От посочените разпоредби следва:

1.Към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство (ЕКПЧОС -чл.3; ППЗИНЗС – чл. 104. – основен принцип).

2.Помощните средства са лимитивно посочени.

3.Винаги се прилагат по изключение и то при определени условия.

4.Окови и вериги не само, че не са част от т. н. „помощни средства“, но и са изрично забранени.

Този, който е разпоредил конвоирането на Иванчева вероятно си дава сметка, че горе посочените условия трябва да са налице. Ако не е така отново българските граждани ще плащаме заради некомпетентност или безотговорност.

„Казусът с белезниците е много интересен и въпросът ще се изследва, ако се подаде иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди или жалба в Страсбург – дали се е налагало точно Иванчева, за която няма данни да е с колосална физическа сила или да владее бойни изкуства, да бъде по този начин показвана на публиката“, смята адвокат Екимджиев.

Бившата кметица ана „Младост“ Десислава Иванчева е в следствения арест на „Д-р Г. М.Димитров“ № 42.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) е специализирана структура към министъра на правосъдието Цецка Цачева. Дирекцията упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби.
Решението за начина на охраняване и конвоиране на Иванчева е на дирекцията, подчинена на министър Цецка Цачева.

Отношението на съдебната охрана към бившата кметица на „Младост“ е изключително жестоко, особено като се има предвид фактът, че тя е вързана с белезници дори леглото в ареста.
Не такова бе поведението на ГДИН например към Гълъбин Боевски, който бе осъден за изключително тежко престъпление – пренасяне на 9 кг кокаин. Присъдата му бе издадена от бразилски съд, но той бе върнат в България и по закон трябваше да я доизкара зад решетките у нас. Боевски обаче никога не бе задържан и демонстративно още в първите дни се разхождаше по моловете, след което изчезна.
Известни са и други примери, когато въпреки огромната опасност, съдебната охрана „изпуска“ престъпници с тежки присъди, някои не само от българския, но и от чужди съдилища, и те също изчезват.

Източник: epicenter.bg
И докато хиляди осъдени се разкарва свобода Иванчева е окована позорно !
ГЕРБ търгуват с индулгенции, а после кажете че мафията не Ви управлява!


Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

Последни от България

Правосъдие до шия!

Правосъдие до шия!

Правосъдие до шия! Бургаски вирус покоси Темида! Много приятели ме…
Отидете горе