Гигантска Уета (Giant Weta) – най-голямото насекомо в света

в Любопитно

Най-голямото насекомо е толкова голямо, че може да ви отхапе пръста. Или най-малкото спокойно да гризe морков.

53-годишният лесовъд Марк Мофет открил огромния екземпляр гигантска уета (Giant Weta) от рода Deinacrida върху едно дърво на малкия остров Литъл Бариър, Нова Зеландия.

Гигантската уета е най-голямото насекомо в света, а този екземпляр (на снимката) е най-големият от познатите досега. Щурецоподобното същество има размах на крилете към 18 см и тежи колкото три мишки.


Видът е изчезнал от континенталната част след случайното привнасяне на плъхове от европейските кораби. На острова, единствения му хабитат, насекомото няма толкова естествени врагове, което позволява да достигне подобни „чудовищни“ размери.

Мофет и още двама души обхождали пътеките на островчето две нощи, ровейки из растителността му в търсене на гигантската уета. Те дори успели да нахранят с морков женската гадинка преди да я щракнат на снимка и върнат обратно в природата.

Морковът й се усладил толкова много, че дори не й правело впечатление, че е в ръцете им. „Щеше да го смели за нула време, но тъй като е застрашен вид, не искахме да й причиним стомашно неразположение и затова спряхме да я храним“, разказва Марк Мофет.

Източник: zagadkata.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Pineal Gland-третото око

Pineal Gland-третото око   „Дори след десетилетия и столетия проучвания, човешкият мозък
Отидете горе