Внимателно с парацетамола: Наистина ли е безвреден?

в Здраве

Март месец 2018 г. френското издание L’Observateur излезе с обезпокояваща публикация за парацетамол, чийто източник е Френската асоциация за защита на потребителите. Анкетирани са 772 фармацевти в повече от 700 аптеки в цялата страна.

Установено е, че всеки четвърти фармацевт (24 %), дава съвет за употребата на парацетамол в дози, които са увреждащи за организма, отпускайки едновременно различни препарати за настинка и хрема, които дублират в съдържанието си парацетамол.

„Въпреки, че максималната доза за парацетамол при свободно отпускане в аптеката е 3 грама на ден, 54% от фармацевтите дават съвет за по-висока доза“, констатира Асоциацията за защита на потребителите. „Дори по-лошо, в една от всеки четири аптеки (24%), фармацевтът, който отпуска медикаментите е препоръчал терапия, в която общият прием на парацетамол надхвърля 4 грама на ден, а това са опасни за здравето дози.“


Нека напомним, че в резултат на отравяне при остро предозиране на парацетамол или при дневна доза, надвишаваща максималната за по-продължителен период от време, в резултат на образуваните метаболити, се отключва каскада от окислително увреждане и митохондриална дисфункция. Последяващата възпалителна реакция предизвиква хепатоцелуларно увреждане и центрилобуларна некроза на черния дроб. Подобни ензимни реакции се индуцират и в екстрахепаталните органи като бъбреците и водят до дисфункция на екстрахепаталните органи.

Клиничната картина на интоксикацията с умерени количества се характеризират главно с гастроинтестинални симптоми – гадене и повръщане, леки електролитни нарушения. При приемането на по-голямо количество от лекарственото средство обаче може да се развие променено ниво на съзнанието, включително и кома, с прогресивна метаболитна ацидоза и развитие на полиорганна недостатъчност.

Учени алармират, че е възможно да съществува връзка между приема на парацетамол по време на бременността и последващо възникване на Синдрома на дефицит на вниманието (ADHD) при децата.

Публикация на International Jurnal of Epidemiology посочва по-висок риск от астма и бронхит при деца до 18 месечна възраст, ако техните майки са употребявали парацетамол по време на бременността.

Тези публикации далеч не изчерпват списъка с проучвания за потенциалните рискове при употреба на парацетамол. Всичко това ни води към въпроса колко безопасни са „безопасните“ медикаменти? Нашата отговорност като лекари и фармацевти е винаги внимателно да преценяваме съотношението риск/ полза, а нашето предимство като хомеопати е, че за най-уязвимите групи пациенти, ние разполагаме с една ефикасна и напълно безвредна алтернатива – тази на „нежната“ медицина.

Д-р Райна Томова и д-р Драгомир Грудев

Loading...

Източник: e-zdravey.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе