Вижте как изглеждат обикновените неща под микроскоп

в Любопитно

Мощният микроскоп не е уред, който някой би купил само за развлечения.


Но ако имате микроскоп вкъщи, определено ще го използвате всеки ден.

Вижте как изглеждат съвсем обикновени неща, които ежедневно ви заобикалят.

Кредата под микроскоп

Когато се натрошава, кредата се превръща в прах, така че със сигурност никой не очаква твърде интересна структура на тази прах. Но под микроскоп се вижда, че кредата е съставена от обвивките на мъртви микроскопични организми, като фораминифер, смесени с остатъци от морски водорасли.

Едра сол под микроскоп

Едрата сол под микроскоп разкрива невероятна структура на кристал: вижда се, че се състои от малки пирамиди и представлява невероятна „сграда“, която би могла да участва във филмите за Индиана Джоунс.

Портокалов сок, разгледан под микроскоп

Въпреки, че цветът е жълт, сокът от портокал всъщност не съдържа признаците на жълтия (оранжев) цвят. Учените изсушили една капка сок и след заснемането под микроскоп, това, което записали изглежда като картина на Джаксън Полък – истинско произведение на изкуството!

Снежинки под микроскоп

Снежинките са наистина великолепни, ако ги гледате под микроскоп. Всяка е уникална и перфектна, но когато паднат милиони такива, те са способни да ни депресират. Затова следващия път, когато ви разочарова снегът, опитайте се да си спомните (или още по-добре, вижте с микроскоп) каква рядко срещана красота ви заобикаля.

Насекоми

Мнозина се страхуват от насекоми или много нервничат, дори и когато става въпрос за видове, които не са вредни за хората. Тази фобия е оправдана, ако погледнете под микроскоп: безопасната плодова муха под микроскоп изглежда като чудовище от филм на ужасите.

В морската вода под микроскоп се виждат множество микроорганизми

Вода като вода и не е толкова интересна, но в нея живеят 247 квадрилиона организми (квадрилиона има 24 нули). Става дума за диаатомите (двуатомни водорасли), които са невидими за невъоръжено око, а сигурно сте „опитали“, ако някога случайно сте пили морска вода. Признато е, че някои от тях, гледани под микроскоп, приличат на пралини.

Пепел

Хвърчащата пепел (неизгорени стъклени части, които се получават от електрофилтрите, например: електроцентрала на въглища) под микроскоп изглежда като площ от някаква планета, пълна с дупки, неравности на черен фон. Или в зависимост от вашето виждане, изглежда като черен фон пълен с мехурчета.

Кожа от морско куче под микроскоп

Това със сигурност никога няма да ви попадне пред погледа, но гледката е невероятна: кожата на морското куче се състои от черупка, която прилича на миниатюрни зъби. Тази обвивка има двойна роля: насочва водата около тялото на морското куче, поради което то плува без затруднения, а и пречи на паразитите да се впият в кожата.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе