Бюст на император Дидий Юлиан продаден за $4,8 млн.

в Любопитно

Бюст на император Дидий Юлиан продаден за $4,8 млн.

Мраморен бюст на император Дидий Юлиан, управлявал Римската империя два месеца и 5 дни през 193 г., бе продаден за $4,815 милиона на търг на „Кристис“ в Ню Йорк, предаде БТА.

Постигнатата цена за бюста, чиято първоначалната оценка бе 1,2-1,8 милиона долара, бе оповестено на сайта на аукционната къща, съобщи ТАСС.

Експерти от „Кристис“ отбелязаха, че когато първото описание на бюста се появило през 1952 г., погрешно било преценено, че той изобразява император Клодий Албин или неговия наследник Септимий Север. Но когато сравнили бюста със съхранените две изображения на Дидий Юлиан, едното от които във Ватикана, историци заключили, че бюстът изобразява именно него. Учените обаче не стигнали до категорично заключение дали бюстът е изваян, когато Дидий Юлиан заемал различни високи постове в Рим или след като станал император.

Дидий Юлиан (133-193 г.) – богат римски сенатор, управлявал римските провинции в Европа и Африка, дошъл на власт в бурен период, известен като годината на петимата императори. Тогава в резултат на дворцови преврати петима души станали един след друг императори. Той поел властта, след като преторианци убили управлявалия само 87 дни император Пертинакс. Те обявили, че ще предоставят властта на онзи, който им плати най-много.

Според историческите хроники Дидий Юлиан платил на преторианците по 30 хиляди сестерции (бронзови монети). Два месеца по-късно бил убит на улица в Рим от привърженици на бъдещия император Септимий Север.
Източник: /bnr.bg/post/

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Любопитно

Pineal Gland-третото око

Pineal Gland-третото око   „Дори след десетилетия и столетия проучвания, човешкият мозък
Отидете горе