Бельова църква в Самоков: Вкопана в земята заради турците

в Любопитно

Църквата “Рождество Богородично”, известна като Бельова църква в Самоков, е от късното средовековие.


Тя се намира в южния край на гр. Самоков, по пътя към Боровец. В малката църквица се влиза през тежка врата, обкована с едроглави гвоздеи.

Еднокорабна и едноапсидна църква, с полуцилиндричен свод, полувкопана в земята. В сегашния си вид е построена към XV-XVII век, върху основите на по стари християнски храмове. Изградена е от ломен камък на хоросанова спойка.

На 200 метра зад църквата се намира аязмо, от което извира светена вода. В църковния двор се намира и чешма, изградена през 1879 г.

Над вратата от вътре Никола Образописов е изписал думите: „За слава на светата единосъщна и неразделима троица Отца и Сина и Светия дух, изписа се тази църква такава, каквато е сега през 1869 година, 15 април. Тя беше и от старо време изписвана, но в последните времена издраскана и развалена дотолкова, че не беше възможно да остане така. За уверение на това се намира запазена част зад дулапа…“

Кога е съградена точно не се знае, тъй като никъде няма надпис.

Според преданията издигнал я е някой си Бельо и по тази причина носи неговото име – Бельвата църква.

„Тя беш, преди да се обнови през средата преградена… нямаше нито един прозорец, а от вън беше зарита със земя… Долното изображение показва каква беше преди.”
Този текст съдържа първото пълно документиране на късносредновековен паметник, възстановен през епохата на нашето Възраждане. През годината, която споменава Никола Образописов, малката домашна църквица на местния феодал Бельо е удължена за сметка на притвора като е било прибавено ново колонно предверие. Старите унищожени надписи били покрити с нов слой мазилка, върху който Никола Образописов, Христо Дупничанина и Христаки Зографски, изписали ярки, пъстри сцени, а резбари нашарили иконостаса.

Loading...

Източник: e-zdravey.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе