Бани със смрадлика при рани

в Здраве

Векове наред хората са използвали растенията, които растат около тях, за да лекуват рани и да спомогнат за бързото им излекуване. Има огромно разнообразие от билки, традиционно използвани за лекуване на рани, ожулвания и изгаряния. Сред тях с почти чудодейното си въздействие се отличава смрадликата.


Растението има силен антибактериален ефект, който се използва от народните лечители в продължение на хилядолетия.

Освен за лечение на рани, смрадликата се използва в народната медицина и за лечение на кожни проблеми, афти и други проблеми в устната кухина, хемороиди, гъбички по гениталиите. Може да се използва както външно, така и вътрешно. Прието е, че най-ефективният метод за използване на билката конкретно за рани е да се правят бани с нея.

За да си приготвите баня със смрадлика, сложете два литра вода на котлона. Към нея добавете петдесет грама от билката. Варете я двадесет минути на слаб огън. Изчакайте да се охлади и с готовата течност промивайте раната.

Билката е може би най-мощният антисептик в природата.

Промивайте с нея както леки охлузвания, така и тежките рани. Важно е, преди да започнете третирането, да измиете добре травмата с вода. Подсушете с чиста марля. След това започнете да обливате раната с билковата отвара.

Мощните лечебни свойства на смрадликата са признати дори и от лекарите, които я препоръчват против възпаления.


Неслучайно билката, която е един от най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки. Промивките с нея спомагат за по-бързо зарастване на раната от раждането. Билката минимизира риска от влагалищни възпаления след раждане.

Освен с бани, можете да използвате смрадликата за лекуване на рани и под формата на компрес. Растението бързо възстановява целостта на разкъсаните кожни влакна, успокоява възпалението, снема отока и намалява болката.

За целта сварете две супени лъжици от билката в половин литър вода. След това трябва да напоите чиста марля в отварата и да наложите с нея раната. Сменяйте компреса през четири часа, докато раната се затвори и хване лека коричка.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе