Бактерии, устойчиви на антибиотици, убиват годишно 23 000

в Здраве

Бактериите вече са устойчиви на антибиотиците.

Липсата на нови антибиотици, както и прекомерното предписванe, са причини за нелечимост на редица рутинни заболявания


В нов доклад, публикуван от американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), се съобщават причините за невъзможност да се лекуват рутинни заболявания – липса на нови антибиотици и прекаляване с предписването на съществуващите.

Най-малко два милиона души в САЩ се заразяват всяка година, като 23 000 от тях умират от бактерии, които не реагират на лечение с обичайните антибиотици, се казва в доклада за заплахите от устойчивостта към антибиотици в САЩ за 2013 г.

„Наближаваме към бездната. Ако не предприемем стъпки, за да се забави или да спрем устойчивостта към лекарствата, ние ще се върнем назад във времето, когато хората умираха от прости инфекции“, казва Майкъл Бел, заместник-директор на Отдел за насърчаване на качеството на здравеопазването в CDC, който е един от авторите на доклада.

Сред болестите, които в доклада са обявени за „тревожна заплаха“ е клостридиум дифицил, форма на тежка диария, която убива 14 000 души годишно, както и гонореята, тъй като почти една трета от 800 000-те инфекции годишно са от видове, които не реагират на никакъв антибиотик.

От около 9 000-те случаи годишно, заразени с карбапенем ентеробактерии CRE, всяка година 600 души умират

Най-опасни са може би супер-бактериите, резистентни на антибиотици – ентеробактериите карбапенем (CRE). Бактериите са наречени така заради своята уникална устойчивост дори към карбапенем-антибиотиците, които се считат за последна линия на защита. Това е сравнително нова и рядка, но смъртоносна инфекция, която не може да бъде излекувана дори с „лекарствата за краен случай“ (лекарства, които умишлено се пазят само за лечение на заболявания, при които нищо друго не помага).

В доклада се казва, че най-важните причини за увеличаването броя на бактериите, които са устойчиви на лекарства, са грешното предписване на антибиотици от лекарите и недостатъчната и неконтролирана употреба от пациентите.

Половината от всички рецепти за антибиотици в САЩ са излишни: или са само предпазна мярка, или са в резултат на погрешна диагноза, или незнание дали даден лекарствен продукт може да лекува определена болест.

Все повече бактерии са устойчиви на антибиотици и се разпространяват неконтролирано, заплашвайки човечеството

Лечението с антибиотици премахва някои видове бактерии, но част от тях остават. Оцелелите бактерии след това се размножават, създавайки нов вид болест, която вече не е податлива на тези лекарства.

Проблемът още повече се увеличава, когато пациентите преждевременно спират лечението с антибиотици – често веднага щом се почувстват по-добре, а така останалите микроорганизми имат по-голям шанс да оцелеят и да се размножат.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе