Атон или Света гора, забраненият свят за жени

в Любопитно/Свят

Атон се оформя като манастирска общност през 963 г.

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Атон или Света гора е общност от 20 манастира


Атон или Света гора е планински полуостров в Северна Гърция.

Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул.

Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.

История на Света гора като манастирска общност

Света гора се оформя като манастирска общност през 963 година, когато монахът Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички 20 манастира на Атонската Света гора. Манастирът се е ползвал с покровителството на византийските василевси, което допринася за бързото му разрастване и увеличение на неговото богатство и имущество. По времето на Четвъртия кръстоносен поход в 13 век Света гора има нови католически господари, които насилствено принуждават светогорските монаси да приемат покровителството на папа Инокентий III. Това продължило до възстановяването на Византийската империя. През 14 век каталунски наемници ограбват атонските манастири.

Когато през 15 век пада Византийската империя, Света гора (Атон) се намира под ислямското владичество на Османската империя. Османците нанасят тежки удари и грабежи над манастирите, но по-късно ги оставят на мира.

Според гръцката конституция Атонската планина (Света гора) е самостоятелна административно-политическа единица, която има 20 манастрира с правото на самоуправление, което се извършва от „Светата общност“, управляваща автономията).

3 ВМРО

Юридически статут на Света гора (Атон)

Главен град и административни център е Карея, която е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно, Света гора е под директната юрисдикция на вселенския патриарх в Цариград. Наред с манастирите има 12 скита – малки монашески общности, а така също и келии и колиби. Съществуват и постници (пещери и колиби), предпочитани от монасите, желаещи да водят по-строг аскетичен живот. Всички лица, живеещи на Атонската Света гора стават гръцки граждани без никакви формалности, след като приемат монашеството. Всеки поклонник от мъжки пол над 18 г. би могъл да посети Света гора, но едва след като получи специално позволение.

Посещението на жени е забранено в Атон (Света гора)

Посещението на жени в Света гора е забранено с императорски хрисовул през 1060 година. Дори и животни от женски пол не могат да се донасят в монашеската република с изключение на котки и кокошки, които снасят яйцата, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони.

Манастирите с Света гора (Атон)

В Света гора се намират 20 манастира, техният брой е фиксиран и са подредени в стриктна йерархия (брой монаси в скоби):

Манастир Велика Лавра (64)
Манастир Ватопед (163)
Манастир Ивирон (71)
Хилендарски манастир, сръбски (92)
Манастир Дионисият (71)
Манастир Кутлумуш (86)
Манастир Пантократор (25)
Манастир Ксиропотам (25)
Зографски манастир, български (48)
Манастир Дохияр (3)
Манастир Каракал (60)
Манастир Филотей (60)
Манастир Симонопетра (94)
Манастир Св. Павел (112)
Манастир Ставроникита (42)
Манастир Ксенофонт (123)
Манастир Григорият (107)
Манастир Есфигмен (121)
Манастир Пантелеймон, руски (88)
Манастир Констамонит (44)

Loading...

Източник: e-zdravey.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе