Аненербе – Възникване

в Мистерии

От изложение до могъща организация.


На 23 юли, 1933 г. в Мюнхен се провежда изложба посветена на „германското наследство”. От тази, на пръв поглед обикновена изложба, възниква една от най-могъщите организации, оказала огромно влияние върху политиката на Германия и създала разработки в най-различни области: от магии до оръжие. Изложбата се казвала «Ahnenerbe» – Аненербе ( превод от немски Наследството на предците).

Изложбата е организирана от професор Херман Вирт и на нея били представени артефакти, древни оръжия, плочки с рунически символи. Една от целите била да се покаже превъзходството и древността на „арийската” раса. Изложбата била посетена от лидерите на Германия, един от първите бил Рихард Даре, водещ идеолог на НСДАП (Национал – Социалистическа Немска Работническа Партия, чийто водач е Адолф Хитлер). Даре пристига на изложбата придружен от Фридрих Хилшер, окултист, ползващ се с авторитет в средите на партията. На 30 юли 1933 пристига и самият райхсфюрер Химлер – ръководител на СС, или така нареченият „черен орден”

В много отношения СС е била окултна организация. Тази визита става ключова за Аненербе и в средата на август, Химлер предлага на Вирт да създаде институт Аненербе, на базата на изложбата.

Тук трябва да се уточни, че Аненербе не е класическо „тайно общество”, дори изобщо не е било тайно. Това е била организация, занимаваща се с изследвания в различни сфери. Тайнственоста по скоро е свързана с нейните членове и резултатите от работата й.

Първоначално института се занимава с изучаването на историята на Германия, но много скоро се насочва в други направления.

В първите месеци от съществуването си, Аненербе включва почти всички научни групи, занимаващи се със сходни задачи. През 1937 Аненербе влиза в състава на СС. В това време се повишава интереса към окултизма и водещ специалист е Карл Вилгут.
След интегрирането на Аненербе в СС, за неин ръководител е назначен щандартерфюрер Волфрам Зиверс (ученик на Фридрих Хилшер).

Много постижения на германската наука се приписват на Аненербе, ако не като тяхно откритие, то поне с тяхна помощ, дори в сферата на окултизма.

По време на Втората световна война, сътрудници на организацията следват войските и заграбват артефакти, представляващи интерес за тях. Тук може да споменем един от тях – „Копието на съдбата”, което по невнимание било оставено на настъпвщите съюзнически войски. Денят, в който копието попада под контрола на американските части, Хитлер се самоубива.Макар причините за самоубийството да са други, интересно е съвпадението, понеже е бил убеден, че копието е скрито на сигурно място. Така твърдял Химлер, който също бил убеден в това.

През 1940 г. Зиверс създава „Айнзацщаб” – подразделение, което се разполага в почти всички големи европейски градове. Аненербе изучават много артефакти, извършват разкопки. Интересните експонати или находки се изпращат в Германия.
След края на войната, ръководителят на Аненербе, Волфрам Зиверс е осъден и обесен от Нюрнбергския трибунал. Голяма част от разработките на организацията така и не биват открити. Поне „официално” не са открити. Може би са станали притежание на други организации…

Loading...

Източник: bghelpforum.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Мистерии

Отидете горе