Амазонските речни розови делфини са свещени според индианците

в Любопитно

Има много легенди за розови делфини или албиноси, но истинските са речни обитатели на река Амазонка и притоците й.


Те са едни от чудноватите, редки изчезващи видове животни на нашата планета.

Розовите делфини се срещат под названията речен амазонски делфин, Иния, Бото, а латинското им наименование е Inia geoffrensis

Амазонските розови делфини са сред малкото сладководни представители на вида и са най-добре изучените речни делфини.Те са средни по размер с удължена муцуна, набито тяло и изпъкнало чело. Достигат до 2,5 м (женските до 1,5) и до 160 кг. Характерни за тях са твърди четинести косми, които са сензорен орган, който им помага при лов на плячка в тинестите речни дъна.

Друга интересна характеристика за Амазонските речни делфини е това, че могат да движат врата си за разлика от другите видове, които имат сраснал гръбначен стълб. Това им дава възможност да въртят главата си наляво и дясно, както и нагоре и надолу. Имат много изострени слух и зрение. Въпреки, че са известни като розови делфини, само възрастните индивиди имат розов цвят. Младите са с тъмен гръб и светло сиви коремчета, като изсветлявят с възрастта, а най-възрастните индивиди имат бяла или сиво-синя окраска.

Амазонските речни делфини се срещат в Южна Америка от делтата на Амазонка до Андите, в притоци на река Амазонка, езерата наоколо, река Ориноко и нейните притоци във Венецуела, в реките на Колумбия, Еквадор, Перу, Бразилия и Боливия.

Хранят се с голямо разнообразие от риба, главно близо да дъното, включително амазонски скат и пирани. Някои от техните жертви имат външен скелет, наблюдавани са да разкъсват плячката си преди да я погълнат. Понякога ловуват по групи.

Навършват полова зрялост около втората година. Малките се раждат от май до септември с дължина 80 см и тегло около 6,8 кг. Остават с майката до 1 година.

Амазонският речен делфин е свещен според вярванията на южно-американските индианци

След навлизането на заселниците от Европа започва масов лов на тези животни за добив на кожа и месо. Няколко хиляди са заловени в плен, но много малко от тях се адаптират към този начин на живот. Днес те са застрашени най-вече от рибарския улов и замърсяване на реките от дейности, свързани с електроцентрали, обезлесяване, добив на живак и др.

Златина Вълкова

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе